5 Ekim 2008 Pazar

LOKANTAMIZDAN BAZI LEZZETLER




........TRAKYADAN BİR LEZZET ....AKITMA

MALZEMELER (5 kişilik)
750 gram un, 1 litre süt, ½ paket yaşmaya, 2 çay kaşığı tuz, 1 adet yumurta, 1 paket margarin.
Süt, yumurta ve yaşmaya bir kapta çırpılır, içine tuz ve un ilave edilerek karışım iyice çırpılmaya devam edilir. Elde edilen karışımda topaklaşma olmamasına ve koyu bir sıvı şeklinde olmasına dikkat edilmelidir.
Çırpılan karışım bir süre bekletilir ve kabarması sağlanır.
Bir süre sonra yağsız tava (toprak kap ta olabilir) ateşte kızdırılır ve elde edilen karışımdan birer kepçe konularak alt-üst edilerek pişirilir.
Pişen karışım sertleşip göz göz olduktan sonra tavadan başka bir kaba alınır ve üzerine margarin sürülür.





....TRAKYALIDAN BİR LEZZET ....KAÇAMAK
MALZEMELER (6 kişilik)
8 su bardağı su, Aldığı kadar mısır unu, 20 gr tereyağı, Tuz,
Üzeri için: Lor peyniri
Suyu bir tencereye alıp kaynatın. Tuzunu ekleyip karıştırın. Mısır ununu azar azar eklerken tahta kaşıkla sürekli karıştırın. Kek hamuru kıvamına gelince tahta kaşığı 2-3 yerine batırıp 1 dakika daha pişirerek suyunu çektirin. Katılaşınca ocaktan alıp tepsiye boşaltın.
Tereyağını bir tavada kızdırıp üzerine gezdirin. Tahta kaşıkla yedirerek iyice karıştırın. Kaşığın sırtı ile üzerini düzeltin. Lor peyniri serpiştirip sıcak olarak servis yapın.


.......DEĞİŞİK BİR TRAKYA TADI......KÖBETE
MALZEMELER (8 kişilik)
1 adet tavuk, 1,5 kg soğan, 1 su bardağı sıvı yağ, 1,5 kg un, 250 gr yoğurt, 2 adet yumurta, 2 tatlı kaşığı tuz, 2 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı salça.
Tavuk ateşte közlenir, parçalanır ve yıkanır. Tencerede kavrulur. Küçük küçük doğranmış soğanlar ilave edilir, her ikisinin de iyice kavrulması sağlanır. Tuz, karabiber ve salça ilave edilir, bir süre sonra ateşten indirilir. Ayrı bir tencerede un, yoğurt, yumurta ve biraz su ilave edilerek karıştırılır. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır, 15 dakika dinlendirilir. Daha sonra elde edilen hamur ikiye ayrılır. Bir parçası oklava ile yuvarlak olarak, mümkün olduğunca ince bir şekilde açılır. Yufka haline gelen hamurun üzerine bir miktar sıvı yağ sürülür. Birkaç dakika bekletilen yufka, kol böreği şeklinde sarılır ve oklava ile tekrar bu defa katmer hamuru gibi açılır. Elde edilen hamur tepsiye yerleştirilir. İkinci parça hamura da aynı işlem uygulanır. Tepsinin altına konulan hamurun üzerine, tencerede kavrulan tavuk eti ve soğan karışımı düzgün bir şekilde yayılır. Bunun üzerine de ikinci hamur yufkası düzgün bir şekilde kapatılır. Bu işlemin ardından ikinci tencerede çırpılan un, yoğurt ve yumurta karışımı sürülür, fırına verilir. Üzeri kızardıktan sonra hafifçe ıslatılıp üstü örtülerek bir süre dinlendirilir ve servis yapılır.

.

...........BİZDEN BİR TAT .....HÖŞMERİM
MALZEMELER (4 kişilik)
75 gr margarin, 500 gr taze tuzsuz peynir, 2 yemek kaşığı un,150 gr. toz şeker.
Unu hafif ateşte karıştırarak açık pembe renk alıncaya kadar kavurun. Yağı peynir ite karıştırın. Kavurduğunuz una ekleyin. 10 dakika karıştırarak pişirin. Toz şekeri ilave edip 5 dakika pişirip ateşten alın. Soğuduktan sonra servis yapın. Yağ oranı yüksek peynir kullandığınızda höşmerimi yağsız olarak da hazırlayabilirsiniz.


.



........TATLISIZ OLMAZ HAFİF BİR TAT .....ZERDE
MALZEMELER
½ su bardağı pirinç, 1,5 su bardağı şeker, ½ çay kaşığı zerdaçal, 1 paket vanilya, 1 paket kuş üzümü, 1 su bardağı çekilmiş ceviz
Pirinç su ile haşlanır. Bu pişince, içerisine zerdeçal ilave edilir. Taşmaya yakın bir şekilde tüm karışım ateşte kaynatılır. Daha sonra vanilya ilave edilir ve kısık ateşte bir süre daha kaynaması sağlanır. Tüm karışım piştikten sonra kaselere konur soğuması beklenir. Üzerine ceviz konularak servis yapılır beyav


BU TARİFLERLE EVİNİZDE TRAKYA LEZZETİNİ TADA BİLİR KENDİNİZİ MUTLU DERSİNİZ BEYAV

ABE BENCE DENEYİN BE